Eld och brand - BAS
En kort kurs om eld och brand syftar till att ge grundläggande kunskaper om brandrisker och hur man effektivt kan motverka eller släcka en enklare eld. Kursen kan innehålla:
Brandteori och brandfarliga ämnen – Grundläggande kunskap om hur brand uppstår, vilka faktorer som krävs för att en brand ska starta och sprida sig, samt vilka material som är särskilt brandfarliga.
Brandklassificering och brandsläckningsutrustning – Genomgång av olika typer av bränder (t.ex. brandklass A, B, C) och hur man använder brandsläckare och brandfiltar på rätt sätt för att släcka dessa.
Säkerhetsåtgärder – Hur man skapar en säker arbetsmiljö genom att förhindra brand, exempelvis genom korrekt hantering av brandfarliga ämnen och att känna till brandföreskrifter på arbetsplatsen.
Utrymningsrutiner och första hjälpen – Enkla utrymningsplaner och hur man vidtar åtgärder för att hjälpa personer vid brand, inklusive hur man genomför första hjälpen vid brandrelaterade skador.
Lagar och föreskrifter – Kursen belyser relevanta lagar och regler som styr brand- och arbetsmiljöfrågor på arbetsplatser. Exempel på detta är Arbetsmiljölagen (AML) och Lagen om skydd mot olyckor (LSO). Enligt AML är arbetsgivaren skyldig att säkerställa en trygg arbetsmiljö och genomföra riskbedömningar, inklusive brandrisker. LSO reglerar bland annat krav på förebyggande åtgärder och säkerhetsutrustning.
Denna kurs ger deltagarna de grundläggande verktygen för att hantera enklare brandincidenter på arbetsplatsen och känna till sina rättigheter och skyldigheter enligt gällande lagar.
Eld och brand - Avancerad
En avancerad kurs om eld och brand riktar sig till personer som redan har grundläggande kunskaper om brandförebyggande åtgärder och släckning, och vill fördjupa sina färdigheter för att hantera mer komplexa brandincidenter. Kursen skulle kunna omfatta följande:
Branddynamik och spridning – Fördjupad förståelse för hur bränder utvecklas och sprider sig i olika typer av miljöer, inklusive faktorer som ventilation, temperatur och materialens brandegenskaper. Här ingår också lärande om “brandtriangeln” och hur man kan påverka de olika elementen för att förebygga och släcka bränder.
Avancerad användning av brandsläckningsutrustning – Det handlar om att kunna använda mer avancerad utrustning, t.ex. brandsläckningssystem som sprinkler, brandlarm och fasta brandgas-system, samt att hantera större bränder med hjälp av olika typer av brandsläckare (t.ex. kolsyresläckare, pulversläckare).
Riskbedömning och brandförebyggande åtgärder – Här lär sig deltagarna att utföra omfattande riskbedömningar på arbetsplatsen och identifiera brandfarliga situationer som kan kräva förebyggande åtgärder och brandskyddsrutiner. Kursen innefattar också att skapa och genomföra brandförebyggande planer.
Hantering av specifika brandtyper – Fördjupning i hantering av specifika brandtyper som elektriska bränder, kemiska bränder eller bränder i heta arbeten, samt särskilda metoder och utrustning för att släcka dessa.
Brandövningar och krishantering – Deltagarna får öva på att hantera brand i en kontrollerad miljö genom praktiska övningar, där de får öva på att agera snabbt och effektivt vid en brand. Detta inkluderar även samordning av insatser vid större brandincidenter eller i en nödsituation, inklusive samarbete med räddningstjänst och andra myndigheter.
Lagar och regler – Kursen går igenom de relevanta lagar och föreskrifter som styr brandskydd på arbetsplatser. Här lyfts exempelvis:
- Arbetsmiljölagen (AML), som kräver att arbetsgivaren genomför riskbedömningar och vidtar förebyggande åtgärder för att minska brandrisker på arbetsplatsen.
- Lagen om skydd mot olyckor (LSO), som ställer krav på förebyggande åtgärder och att arbetsgivaren har ett fungerande system för brandberedskap och släckning.
- Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS), särskilt AFS 2008:13 (Brandfarlig vara) och AFS 2014:43 (Brandskydd), som ger specifika riktlinjer för brandskydd och säkerhet vid hantering av brandfarliga ämnen.
Kursen syftar till att ge deltagarna en gedigen förståelse för brandhantering på en avancerad nivå och förbereda dem för att agera professionellt i större och mer komplexa brandincidenter.
Första hjälpen
En kort kurs i första hjälpen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper i att förebygga och hantera olyckor, samt att ge dem förmågan att rädda liv genom att agera snabbt och korrekt vid en nödsituation. Kursen kan inkludera följande delar:
Grunderna i första hjälpen – Deltagarna lär sig de grundläggande principerna för första hjälpen, inklusive hur man bedömer en nödsituation, bekräftar om en person är vid medvetande och kontrollerar andning och puls. De får också öva på att utföra hjärt-lungräddning (HLR) på både vuxna och barn, samt användning av hjärtstartare (AED).
Hantering av akuta skador och sjukdomstillstånd – Kursen omfattar behandling av vanliga skador och tillstånd, som blödningar, brännskador, frakturer, medvetslöshet, chock, och förgiftningar. Deltagarna lär sig hur man hanterar dessa tills vidare vård anlänt.
Förebyggande åtgärder – Första hjälpen handlar också om att kunna förebygga olyckor. Kursen tar upp säkerhetsåtgärder för att minska riskerna för olyckor, som korrekt användning av säkerhetsutrustning och identifiering av faror i arbetsmiljön.
Stresshantering och kommunikation vid olycksfall – Deltagarna lär sig hantera stress i en nödsituation, och att kunna ge tydliga instruktioner vid en olycka, både till den skadade och till andra personer som kan hjälpa till.
Lagar och regler – En första hjälpen-kurs för arbetsplatser tar upp relevanta lagar och föreskrifter som styr arbetsgivarens ansvar för hälsa och säkerhet:
- Arbetsmiljölagen (AML) ställer krav på att arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att förebygga skador och olyckor på arbetsplatsen, samt se till att det finns tillgång till första hjälpen.
- Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS), exempelvis AFS 1999:7 (Första hjälpen), specificerar arbetsgivarens ansvar att ha utrustning och personal som kan ge första hjälpen vid olyckor. Föreskrifterna anger också att det ska finnas rutiner för hur första hjälpen ska tillhandahållas på arbetsplatsen.
- Lagen om skydd mot olyckor (LSO) kan även lyftas, då den kräver att arbetsgivaren förebygger och hanterar risker för olyckor som kan påverka hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.
Denna kurs ger deltagarna grundläggande men livsviktiga kunskaper som kan göra skillnad i en nödsituation, samt kunskap om arbetsgivarens ansvar för att upprätthålla en säker arbetsmiljö där risker för olyckor minimeras.
Brandfarliga heta arbeten
Ingress-text
Punkt – Deltagarna lär sig
- Lagen om text
Denna kurs ger deltagarna grundläggande
Brandskydds-ansvarig
Ingress-text
Punkt – Deltagarna lär sig
- Lagen om text
Denna kurs ger deltagarna grundläggande
Säker Schakt
Ingress-text
Punkt – Deltagarna lär sig
- Lagen om text
Denna kurs ger deltagarna grundläggande