Säkerhet är A och O på arbetsplatsen

Säkerhet är A och O på arbetsplatsen, vill du veta mer vad du kan göra för att förbättra er säkerhet på arbetsplatsen?  I Sverige har vi många lagar att hålla koll på, men genom ett nära samarbete kan du få ett försprång i matchen. Läs mer

Eldsäkerhet är en viktig del av arbetsmiljön, och det är bra att se till att personalen har den kunskap som krävs för att hantera brand- och eldsäkerhet på arbetsplatsen. Här är några grundläggande aspekter att tänka på:

Vad bör man veta om eldsäkerhet?

  1. Brandförebyggande åtgärder: Personal bör vara medveten om de risker som kan orsaka bränder, som elektriska fel, förvaringsrutiner för brandfarliga ämnen och risker i samband med heta arbeten.
  2. Brandutrustning: Kännedom om var brandutrustningen finns (t.ex. brandsläckare, brandposter, branddörrar) och hur dessa används korrekt.
  3. Evakueringsrutiner: Personal måste känna till utrymningsvägar, samlingsplatser och rutiner för evakuering vid brand.
  4. Första hjälpen vid brandolyckor: Grundläggande kunskaper om första hjälpen vid brandskador och hur man hanterar någon som blivit skadad i en brand.
  5. Brandklassificering och olika typer av bränder: Olika typer av bränder (t.ex. brand i fast material, vätskor eller elutrustning) kräver olika släckmetoder och utrustning.

Hur ofta bör personal utbildas i eldsäkerhet?

Enligt Arbetsmiljöverket och andra säkerhetsföreskrifter rekommenderas det att personalen får en grundutbildning i eldsäkerhet vid anställning och därefter får uppföljningsträning regelbundet.

Vanlig intervall:

  • Grundutbildning: Vid anställning och/eller när ny personal börjar.
  • Årlig utbildning: För att upprätthålla och repetera kunskaper om brandförebyggande åtgärder, användning av brandsläckare, och evakueringsrutiner.
  • Uppföljning vid förändringar: Om det sker förändringar i arbetsmiljön, som nya risker eller utrustning, bör personalen utbildas om dessa.

Rekommenderad frekvens: En gång per år är ett bra riktmärke, men det kan vara bra att justera detta baserat på arbetsplatsens specifika risker och behov.

Har du specifika arbetsmiljöer i åtanke där du funderar på utbildningsbehov?